Dit wordt mijn eerste artikel voor Retrokings. Wat is er dan toepasselijker om te starten met de bakermat van de videogames? Daar waar alles begon; de arcadehal. In de jaren ´80 op zoveel verschillende plaatsen te vinden. Iedere zichzelf respecterende snackbar had zelfs een arcadekast staan. Je kon bij wijze van spreken op elke hoek van de straat een game spelen.
Wat heb ik van die tijd genoten! Ik hoor vaak dat alles beter en leuker lijkt in je herinneringen, maar mijn god wat mis ik die tijd.
Arcade in 1970
In de jaren ´70 begonnen arcade games langzaam maar zeker vorm te krijgen. Het spel Computer Space – ontworpen door de grootmeester der arcadegames en oprichter van het latere Atari: Nolan Bushnell – was de eerste arcadekast die voor de massa beschikbaar kwam en via muntinworp te spelen was. De arcade game die echter bij het grote publiek het bekendst in de oren zal klinken is de game Pong. Pong is ontworpen in 1972 door nogmaals Nolan Bushnell en Ted Dabney. Pong werd een groot succes en al gauw bleek dat de muntboxen van de arcadekasten helemaal tot de nok toe gevuld waren waardoor deze niet meer functioneerden!
Arcade in 1980
De beginjaren van 1980 mogen gekenmerkt worden als het gouden tijdperk voor de arcade games en arcadehallen. In dit tijdperk hebben ontzettend veel klassiekers het levenslicht gezien. Enkele hiervan zijn; Pac-Man, Donkey Kong, Missile Command, Defender, Robotron 2084, Galaxian, Galaga en zo kan ik nog wel even doorgaan. De arcadehallen waren in die tijd tot de nok toe afgeladen met gamers, maar ook mensen die het arcadebezoek als een avondje uit beschouwden. High scores werden verbroken en er werden tips besproken om verder te komen
in een bepaalde game. Het sociale aspect was minstens zo belangrijk als het spel zelf. Aan dit gouden tijdperk kwam helaas een einde toen na 1985 de arcadehallen steeds verder in aantal afnamen. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor was de opkomst van de thuiscomputer. Hierdoor werd het mogelijk om de populaire arcade games thuis te spelen. Deze conversies waren vaak wel van slechtere kwaliteit dan het origineel, maar het feit dat mensen de game nu thuis konden spelen was voor velen een uitkomst.
Arcade in 1990
In de jaren ´90 zien we een terugkeer van arcade games in de vorm van beat em up games. De welbekende game: Street Fighter II was hier de grondlegger van. De game werd uitermate populair vanwege het competitie-element. Je kon laten zien hoe goed je was door gebruik te maken van special moves en versloeg je je tegenstander dan mocht je verder spelen tot een andere uitdager zich melde. Een andere zeer populaire beat em up arcade game was Mortal Kombat dat in 1992 uitkwam. Deze game werd samen met de Street Fighter serie de meest populaire beat em up reeks ooit.
Mortal Kombat kenmerkte en onderscheidde zich door gebruik te maken van bloed, veel bloed en introduceerde als eerste de Fatalities. In die tijd was het behoorlijk schokkend om te zien hoe iemands armen werden afgerukt of hoe je in een afgrond met speren werd gegooid.
SNK, bekend van de Neo-Geo droeg ook een behoorlijk deel bij aan het succes van het beat em up genre door het uitbrengen van games, zoals: World Heroes, Samurai Shodown en Fatal Fury. Bovenstaande is in vogelvlucht een beschrijving van de historie van arcade games en de welbefaamde arcadehal. Ik kan mezelf als de dag van gisteren herinneren hoe ik in de lokale snackbar verlekkerd stond te kijken naar de arcadekast. Helaas had ik toen nog geen zakgeld om ook daadwerkelijk te spelen. Dit was gelukkig wel het geval op de jaarlijkse kermis die in onze kleine stadje neerstreek. De schiettent en botsauto´s waren leuk voor even want er was een heuse mini arcadehal op wielen aanwezig. Daar heb ik heel wat klassiekers gespeeld, zoals Out-Run, Operation Wolf, Final Fight en World Rally.
Tevens weet ik nog dat ik een keer Fair Play (een amusementscenter met gokkasten) ben uitgezet omdat je 16 jaar moest zijn om binnen te komen. Ik was toen een jaar of 13 maar wist dat ze een hoop arcadekasten hadden staan….helaas…ik moest eruit. Nu zijn er genoeg mogelijkheden om die gouden tijden opnieuw te herleven doormiddel van emulators, verzamelcompilaties met arcade hits. Ik heb het zelfs geprobeerd door de originele arcadekast(en) aan te schaffen, maar het echte gevoel wat ik toen had kwam helaas niet terug. Zou het dan toch echt werkelijk zo zijn dat alles in je herinneringen beter lijkt? Game on!