Retrokings
  • RETROGAMES
  • DE ARCADEHAL
  • INDIEHOEK
  • GLADPEEK SPREEKT
  • DE DISCUSSIE
  • SPELLENZOLDER
  • FILMFANATEN
  • OVERIG
    • Boekreviews
    • Buitenspel
    • Collegialiteit
    • Gamend het weekend door
    • Horrormaand
    • Over ons
    • Strippende Legendes
    • Team
    • Toplijsten
    • Vacatures
    • Vrienden
    • Contact

Homepage | De arcadehal | De Arcadehal: Dutch Pinball Open 2015

De Arcadehal: Dutch Pinball Open 2015

geplaatst door Ronald Eijkman

2

Op 7 en 8 november 2015 werd de 18e editie van de Dutch Pinball Open weer in de Voorste Venne te Drunen gehouden. Bijna 160 flipperkasten stonden er, waarvan nagenoeg alle kasten vrij te bespelen waren. Een waar walhalla voor elke flipperfan, ondergetekende incluis.

Open Nederlands Kampioenschap

Het draaide natuurlijk om het Open Nederlands Kampioenschap in Drunen. Er streden bijna 200 wedstrijdspelers tegen elkaar uit 10 verschillende landen, waaronder Nederland, België, Frankrijk en de Verenigde Staten. Dat het kampioenschap wellicht voor het grootste deel aan recreanten voorbij ging kunt u hen niet kwalijk nemen. Uw verslaggever waande zich weer in de jaren 1980 op terrassen van campings in Frankrijk, maar ook in de lokale gokhal begin jaren 1990, waar menig tussenuur op school werd gevuld met een potje pinball. En ik zal vast niet de enige zijn geweest.

Nothing beats the real thing

Hoewel er prima pinballsimulators bestaan, gaat er natuurlijk niets boven het echte werk. Dat weten wij retrogamers als geen ander: een spelcomputer met een echte controller en een CRT scherm zorgen voor een hele fijne, authentieke beleving. Onvergelijkbaar met een emulator. Bij pinball gaat dat nog een stapje verder. Uiteraard, want je speelt met echte knikkers en die rollen altijd anders. Zelfs al staan er twee exact dezelfde flipperkasten naast elkaar, dan nog kan de één anders spelen dan de ander. Een flipper kan een beetje lam zijn. Of die linker stootbumper heeft wat aan kracht ingeleverd. Of de kast voelt juist heel koel en stug aan, omdat ie nieuw is. Kortom, elke flipperkast is uniek en dat maakt elk flipperspelletje een unieke ervaring.

Ook de retrogamer kon terecht in Drunen: Teenage Mutant Turtles, Street Fighter II en Super Mario Bros

Hoe heeft het zover kunnen komen?!

Pinball bestaat al heel lang. De eerste vorm die het meest lijkt op de hedendaagse flipperkast was de bagatelle; een kastje met pinnetjes, waarlangs een balletje naar beneden rolt om uiteindelijk in een bakje terecht te komen met een bepaalde puntenwaarde. Toen men begin jaren 1930 uitvond dat je mensen ook kan laten betalen voor een potje pinball, werd het spel al snel als kansspel gezien. Gecombineerd met het feit dat de meeste pinballapparaten in gangsterstad Chicago werden gefabriceerd, werd het spel begin jaren 1940 illegaal verklaard in de grotere steden van Amerika.

Pinball bleef in grote delen van Amerika verboden tot 1976. Roger Sharpe, een vertegenwoordiger van de muziek- en entertainmentindustrie, toonde uiteindelijk in april 1976 in de rechtszaal aan dat pinball geen kansspel is. Hij voorspelde door welk poortje de bal zou gaan en gaf daarmee aan dat pinball vooral een behendigheidsspel is. Sindsdien is hij de enige echte pinball-peetvader en kom je hem op elk serieus pinball evenement tegen. Zo ook op het Dutch Open in Drunen, waar hij een balletje meespeelde, lezingen gaf, maar vooral ook genoot van alle flipperkasten die er stonden.

Evolutie van pinball; kasten uit 1850, 1930, 1966, 1977, 1987, 2005 en 2015.

Sorry, wat zeg je nou?

Het was een kabaal vanjewelste in de Voorste Venne! Niet zo gek ook, met zoveel flipperkasten bij elkaar in één ruimte. Daarmee viel echter wel een deel van de charme van de flipperkast in algemene zin weg; het geluid. Het geluidsontwerp van elke kast is bijzonder, en sommige kasten vallen daarin extra op zoals Gorgar uit 1979, de eerste flipperkast met spraak. Helaas stond deze flipperkast tijdens mijn bezoek uit. Anders zou het nog de vraag zijn of de legendarische openingswoorden “Gorgar speaks!” mijn oren hadden bereikt.

Oud en nieuw

In Drunen stond er voor elk wat wils. Van antiek tot spiksplinternieuw. Maar het decennium dat het meest vertegenwoordigd was, waren de jaren 1990. Bijna de helft van alle kasten die in Drunen stonden kwamen uit dit tijdvak. Niet heel verrassend; pinball was in die tijd enorm populair, vooral door de introductie van de dot matrix display in 1991, gecombineerd met de fusie tussen Bally en Williams eind jaren 1980. In 1992 werd tevens de meest verkochte flipperkast ooit gemaakt: The Addams Family, die ook in de Voorste Venne stond. Daarvan zijn er ruim 20.000 over de spreekwoordelijke toonbank gegaan.

Pinball Arcade screenshots van klassiekers uit de jaren 1990: Medieval Madness, Scared Stiff en The Addams Family.

Toch waren er ook best nog wel wat oudjes te bewonderen. Er stonden een tiental kasten uit de jaren 1970 waaronder Dealer’s Choice (1974), Getaway (1977) en Flash (1979). Ook de jaren 1980 waren aardig vertegenwoordigd met kasten als Andromeda (1985), High Speed (1986), F14-Tomcat (1987) en Earthshaker (1989). Maar het is vooral ook leuk om te melden dat het flipperen anno 2015 nog steeds hot is en zelfs in een lift zit. Naast recente parels als The Walking Dead (2014), The Wizard of Oz (2014), Whoa Nellie (2015) en Full Throttle (2015) stond in Drunen ook het project van het Nederlandse bedrijf Dutch Pinball: The Big Lebowski. Uw reporter heeft vanwege de grote belangstelling voor The Big Lebowksi maar één potje gespeeld en daarmee lang niet alle features van de kast kunnen ontdekken, maar het was de moeite waard!

Oefenen met Pinball Arcade

Niet bekend met het fenomeen? Of wil je je voor de volgende editie van de Dutch Pinball Open goed voorbereiden en een flipperkast van voor tot achter leren kennen? Dan is pinballsimulator Pinball Arcade een aanrader. Heel veel klassiekers zijn behoorlijk accuraat nagebouwd, zowel oude als relatief nieuwe kasten, en een groot deel van alle flipperkasten uit Pinball Arcade stonden ook in Drunen dit jaar! Download Pinball Arcade! Je kunt het spel en alle kasten gratis uitproberen.

Ronald Eijkman

Ronald Eijkman

Ronald is opgegroeid met de Commodore 64 en etaleert zijn passie voor deze fantastische 8-bit computer regelmatig op Retrokings.nl. Dat hij van retrogames houdt is duidelijk; op zijn website Dosgamers.com lees je hoe je al die geweldige games van toen op je pc van nu kunt spelen!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebook

Posted by Ronald Eijkman in De arcadehal, Retrogames Tags: 2015, Dutch Pinball Open, flipperkasten, Pinball

Speel die oude spellen weer!

Speel oude spellen op je nieuwe computer: DOSGamers.com!

Nieuwe berichten

Retrogames – Christmas Crisis (CD-I)geplaatst door Matthijs de Groot Boersma
Retrogames – Megaman and Bass Challenger from the future (WonderSwan)geplaatst door Matthijs de Groot Boersma
Predator2
Retrogames – Predator 2 (Sega Mega Drive)geplaatst door Matthijs de Groot Boersma

Platformen

3DS AMIGA ARCADE atari 2600 Boekreview C64 Capcom Commodore 64 DOS Game Boy Game Boy Advance Gamecube Gameroom GB GBA ios Konami mario Mattie's Mattie's Gameroom MS-DOS MSX N64 NES Nintendo Nintendo 64 PC Pinball Playstation 2 PS1 PS2 PSP Rare retrogames SEGA Sega Mega Drive SMD SNES Super Nintendo Top 10 video videoreview wiiu xbox ZX Spectrum

© Retrokings 2012-2020. Vind ons op Facebook en Twitter!