Wellicht zegt bovenstaande naam je niets? Dat geeft niks, tenminste als je in Nederland woont. In Italië is dat een heel ander verhaal, want daar is Dylan Dog een échte cultheld. Al vanaf 1986 verslinden Italianen zijn verhalen alsof het pizza’s zijn. Maar wie is Dylan Dog en is het überhaupt wel een persoon of toch een hond? Dit ga ik je allemaal vertellen als jij verder leest.
In oktober 1986 verscheen in Italië het eerste verhaal met Dylan Dog in de hoofdrol. We hebben het hier dus wel degelijk over een persoon en niet over een hond. Geestelijk vader Tiziano Sclavo bedacht het karakter uit inspiratie door de Engelse acteur Rupert Everett. Eén van de eerste tekenaars was Claudio Villa. Dylan Dog is een detective die zich bezighoudt met allerlei bovennatuurlijke zaken. Een soort moderne Ghostbuster, maar dan zonder de vele wapens en uitrusting. Heb je een verschrikkelijke nachtmerrie gehad en ben je op zoek naar antwoorden, dan neem je contact op met Dylan Dog. Hij wordt bijgestaan door zijn assistent Groucho. En ja, ook hij is afgeleid van een ander bestaand karakter, namelijk Groucho Marx (een Amerikaanse tv bekendheid en komediant, die overigens al in 1977 stierf). Groucho probeert ook de komediant uit te hangen met overigens wisselend succes. De vele woordgrapjes zijn soms leuk, maar ook vaak erg irritant. Gelukkig denkt Dylan Dog er net zo over en wordt hij net zo makkelijk weer de kamer uitgestuurd. Dylan woont overigens in London, aan Craven Road, nummer 7 (afgeleid van de welkbekende regisseur Wes Craven).
Inmiddels zijn er talloze delen van de avonturen van Dylan Dog verschenen en niet alleen in Italië. Ook Amerika, Kroatië, Servië, Denemarken, Polen en Turkije mogen meegenieten van de verhalen. Ons eigen landje mag sinds 2010 ook smullen van de bovennatuurlijke avonturen van de heer Dog. Met dank aan uitgeverij Silvester, die inmiddels 13 delen hebben vertaald en al op de Nederlandse markt zijn uitgebracht. Alle verhalen zijn in het zwart-wit, wat overigens perfect bijdraagt aan de sfeer. Niet alle avonturen zijn toppers. Dit is ook niet te verwachten van een strip die al zolang loopt. De boekjes zijn in een handzaam formaat op de Nederlandse markt gebracht en lezen heerlijk weg. De vertaling is goed en de kaft is stevig. Ook heeft Silvester een box uitgebracht waar de 13 delen perfect inpassen. Handig om alle boekjes goed en netjes te bewaren.
De verhalen van Dylan Dog gaan over talrijke zaken die met het bovenaardse te maken hebben. Je kan het zo gek niet bedenken of het komt voorbij: zombies, weerwolven, Jack the Ripper, reïncarnaties, entiteiten etc. Zoals ik al aangaf zijn niet alle verhalen toppers; soms zie je de ontknoping al mijlenver aankomen, maar gelukkig word je ook weleens volledig verrast en omdat het steeds korte afgeronde verhalen zijn blijft het aangenaam om verder te lezen. Groucho die soms het bloed onder je nagels vandaan haalt met zijn quasi grappige opmerkingen, maar heel af en toe schiet hij weleens raak en tovert hij toch een glimlach op het gezicht. Het zorgt in ieder geval voor een luchtige ondertoon bij de overwegend ‘donkere’ verhalen. In 2011 verscheen er zelfs een film gebaseerd op de strips, genaamd Dylan Dog: Dead of Night. Helaas deed de film het een stuk minder met een totale opbrengst van $4 miljoen afgezet tegen een budget van $20 miljoen. Vergeet dus de film, maar probeer zeker eens een verhaal van Dylan Dog. Ben je ook maar een beetje liefhebber van horror, spannende verhalen dan zit je met de eigenzinnige Dylan zeker goed.