Er zijn weinig gameseries die zoveel in opspraak zijn gebracht als Carmageddon serie. Niet wonderbaarlijk, want in deze hitgame kun je de ledematen en de ogen van mensen die je doodt voorbij zien vliegen.
Toch werd het eerste deel een enorm succes, het heeft dan ook zeker zijn plek verdiend in het rijtje (cult) klassiekers. Inmiddels heeft de game een reboot gekregen, dankzij een succesvoller kickstarter. De vroege alphaversie is al speelbaar, maar de game is nog volop in ontwikkeling. Een goed excuus dus om eens terug te blikken naar het originele Carmageddon uit 1997.
Op papier is Carmageddon een arcade racegame, je moet binnen de tijd langs alle checkpoints rijden om de tijd te verlengen en de race te winnen. Natuurlijk is er ook nog die ene andere manier om te winnen die natuurlijk veel leuker is, het slopen van de auto’s van jouw tegenstanders. Je tegenstanders en de banen zullen steeds moeilijker worden naarmate het spel vordert. Gelukkig kan je elke race geld verzamelen. Hiermee kun je jouw wagen zelfs tijdens het rijden repareren. Later kan je ook upgrades en nieuwe voertuigen kopen.
Geld verdien je door mensen plat te rijden, stunts uit te halen met jouw auto, langs checkpoints te rijden of uit tonnetjes die je kapot kan rijden. Deze tonnen bevatten ook allerlei debiele power-ups, bijvoorbeeld turbovoetgangers die mensen sneller laat rennen en de springveerauto, waarmee je kan stunten. Maar ze kunnen ook negatief uitpakken en er liggen allerlei mijnen en obstakels op de weg die voor jou of voor jouw tegenstanders fataal kunnen zijn.
Wrong Checkpoint!
Door de bizarre levels, chaotische jumps, power-ups en botsingen zul je al gauw geen idee meer hebben welke kant je op moet rijden. Als je vervolgens een checkpoint vindt is de kans groot dat je de verkeerde te pakken hebt en dan hoor je de legendarische announcer stem roepen: ‘Wrong Checkpoint!’. Gelukkig is er ook een map waarop je kan zien waar iedereen is en waar je heen moet, helaas wist ik vroeger niet dat dit mogelijk is.
Maar wat maakt het uit dat je de weg niet weet. De leukste manier om de race te winnen is namelijk door alle tegenstanders uit de race te beuken met jouw wagen. Duw een vijandige bolide een ravijn in, of je knalt hem tegen een zeemijn aan. Je kunt heel creatief zijn in het slopen van de andere auto’s en dat is dan ook een genot om hierin te experimenteren. Je krijgt ook allerlei maffe geldbonussen voor de gekste stunts die je weet uit te halen, maak een botsing in een ‘free-fall megasprong’, ga head-on tegen je vijand beuken die op jou afstormt, of doe een ‘sandwich’ tussen twee wagens en de creditpoints zullen binnenstromen.
Dat geldt overigens ook voor het platrijden van voetgangers. Je kunt op allerlei stuntachtige manieren mensen met jouw motorkap scheppen, doe dit op de raarste wijze en je krijgt er een speciale bonus voor. Maak bijvoorbeeld een mooie slippende bocht waarin je meerdere mensen met één soepele beweging schept. Of gebruik een van de knotsgekke power-ups om kills te maken.
Controversieel
Carmageddon heeft alle factoren in de game zitten waardoor dit een classic werd. De humor is flink aanwezig, van de afgehakte bloedende hand als muisaanwijzer en scheldende coureur plus animaties, tot de parodie op Goodyear banden (Badyear) en de hilarische cutscenes. Ook zal ik nooit het eerste level vergeten, waarin je midden in een American Football stadion naar binnen scheurt en de spelers kan platrijden.
Het was natuurlijk niet verwonderlijk dat deze game veel negativiteit over zich heen kreeg, hoewel dit zeker niet de eerste game was waarin je mensen met een auto kon doodrijden, Quarantine bijvoorbeeld was een oudere ‘Crazy Taxi-achtige’ game waar dat ook al kon. Een nog veel oudere arcadegame uit 1976, Deathrace, maakte het al mogelijk om stickfigures te slopen, klinkt onschuldig maar het werd destijds toch enigszins als choquerend beschouwd door de media. Carmageddon moest de game meerdere malen gekeurd worden voordat het in de winkel te koop was. De game werd zelfs in sommige landen zoals Duitsland gecensureerd. In de plaats van mensen zaten er robots met zwart bloed, zombies met groen bloed en zelfs op bepaalde latere N64 versies waren het dino’s die je kon aanrijden.
Sequels
Na de originele PC-versie kwamen er meerdere vervolgen en uitbreidingen op verschillende platformen, waaronder PS1, N64 en zelfs de Game Boy Color. Het laatste deel dat verscheen was Carmageddon TDR 2000 wat matig werd ontvangen. Er stond een Carmageddon 4 in de planning, maar, deze werd geannuleerd. Gelukkig heeft de kickstarter dus de klassieke serie weer tot leven weten te wekken.
Het zal wel een lastige klus worden om het origineel te evenaren, maar fans zijn enthousiast. Nog even afwachten dus hoe Carmageddon: Reincarnation uiteindelijk uit de verf zal komen. Voor diegene die echt niet kunnen wachten is de game al als Early acces op Steam verkrijgbaar, let wel op dat het hier gaat om een vroege Alpha versie van de game. De originele versie is trouwens geport naar iOS, en die versie is erg goed speelbaar. Probeer dus eens een futuristische deathrace uit, het is erg vermakelijk.