Wat valt er te vertellen over een game met een kikker in de hoofdrol, die een drukke weg moet oversteken? Nou, een hele hoop. Let maar eens goed op. Ik denk dat iedereen Frogger wel kent of het weleens heeft gezien? De vriendin van mijn collega Retroking vindt Frogger geweldig én die houdt helemaal niet van games, aldus Roy. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Frogger is zó simpel als wat, maar dat is ook gelijk de kracht van de game. Deze keer dus geen space shooter of een doolhof met dwalende spoken, maar een kikker met een missie. Konami stuurde in 1981 hun kikker op ‘pad’. De wereldwijde distributie was in handen van het welbekende SEGA en het wellicht minder bekende Gremlin. En een klassieker werd het zeker. In 2005 stond de teller op twintig miljoen verkochte exemplaren wereldwijd!
Als speler bestuur je een naamloze kikker die een drukke weg (die overigens steeds drukker wordt, naarmate de game vordert) moet oversteken om een veilige haven in de sloot te vinden. Het eerste gedeelte bestaat uit een stuk weg met auto’s, fietsen, vrachtwagens en later zelfs buggy’s en motoren. En een haast dat ze hebben. Begin jaren ’80 reden welgestelde mensen waarschijnlijk met hun buggy naar het werk. Klinkt logisch toch? Heeft ‘Plons, de gekke kikker’ dit overleeft dan is hij er nog niet; er volgt nog een gevaarlijk stukje waterweg, voordat hij achterover mag leunen in de heerlijk relaxte sloot. Via drijvende boomstammen dien je de hapgrage krokodillen en schildpadden (doen die kikkers pijn?) te ontwijken. Helaas kun je niet rustig je tijd nemen voor dit avontuur. Iedere kikker heeft een tijdslimiet, voordat het bij zijn plekje aan de overkant dient te zijn. Anders is het snel Game Over. Uiteindelijk dien je vijf kikkervrienden aan de overkant te krijgen, en pas dan mag je door naar het volgende level.
In tegenstelling tot de arcade versie verschenen er tal van opvolgers op de home console. Zoals we inmiddels weten van andere begin jaren ’80 arcade klassiekers verscheen er ook een port van Frogger op menig home console. Maar dus ook de ‘opvolgers’, meestal waren dit overigens de onofficiële varianten. Zelfs vorig jaar verscheen er nog een Frogger deel / spin-off, in de vorm van Frogger’s Crackout (een Break Out variant in Frogger style) in de Windows Store. Zoals vaak gaat mijn voorkeur uit naar de originele variant in zijn puurste vorm en dat is uiteraard de arcade versie van Frogger. Maar goede alternatieven zijn de Atari 2600 en Commodore 64 versie.
In 1998 had Frogger een prominente rol in een aflevering van Seinfeld. Hierin bezoeken de twee hoofdrolspelers een restaurant waar zij ook regelmatig als tieners kwamen. Tot hun grote verbazing staat de arcade kast van Frogger nog steeds op zijn vertrouwde plek. En het is dezelfde machine waarop George ooit zijn highscore behaalde! Hij besluit de kast mee naar huis te nemen omdat het restaurant binnenkort toch zijn deuren zal sluiten. Op weg naar huis (met kast) maakt hij hetzelfde avontuur mee als de kikker(s) in Frogger. Hieronder kun je wat stukjes zien uit de betreffende aflevering.
In 2014 is Frogger nog steeds leuk om te spelen. Juist omdat het zo eenvoudig is. Je hebt geen vuurknop nodig, alleen de joystick doet het werk. Ik speel het nog regelmatig en mijn kinderen van vier en acht jaar vinden het ook leuk om het ‘kikkerspel’ te spelen. En zeg nou eerlijk: is dat niet meer dan voldoende bewijs dat we hier te maken hebben met een echte klassieker?