Interview met John Groenewold van Bonami Spelcomputer Museum in Epe. Lees o.a. over retrogames, spelcomputers, 30-ers en broodroosters.
John Groenewold
Heel veel mensen kennen John Groenewold al van de Retro Spelcomputer Beurs in Apeldoorn en het Bonami Spelcomputer Museum in Epe. Er is al veel media aandacht geweest voor het museum in Epe. O.a. SBS6 en TVGelderland zijn langsgeweest.
Hoe ben je ooit begonnen en kun je ons daar iets meer over vertellen?
Wij zijn begonnen met verzamelen in 1998 en kregen rond 2007 van verzamelaars het advies hier iets mee te doen. Dat was voor ons het sein een stichting op te richten en een museum te starten. Eerst vanuit de privé sfeer en dus op afspraak,
leuke tijd, maar dit werkte niet echt. Intussen veel gepraat met allerlei instanties en uiteindelijk kom je dan terecht in het voormalige gemeentehuis van Epe. Daar zijn we nu alweer een jaar dagelijks geopend.
Hoe kun je het museum omschrijven?
Als de plek waar oud en jong de sfeer van voorheen en vandaag kunnen proeven maar ook zeker kunnen uitproberen. De ouderen kunnen starten om hun jeugd te laten zien hoe het spel Pong gespeeld moet worden. De jongeren daarin tegen kunnen de laatste soorten spelcomputers aan hun ouders tonen. Nieuw en Nostalgie liggen hier naast elkaar en, eenmaal je entree betaald, gratis bespeelbaar voor het publiek.
Wat zijn je favoriete systemen en wat is je favoriete retro game / genre en waarom?
Mijn favoriet is toch wel Tetris en aanverwante games. Sokoban is ook zo’n soort spel, daar moet je een magazijn vullen met kistjes die her en der verspreid staan, en dat kan maar op één manier. Puzzelen heeft dus mijn voorkeur, en waarom ? Oplossen van “problemen” is voor mij een leuke uitdaging blijkbaar.
We zijn met Retrokings voor het eerst op 9 september 2012 op de Retro Game Beurs in Deurne geweest. Het was er erg druk en gezellig. (zie video) Wat verwacht je van de volgende Retro Spelcomputer Beurs in Apeldoorn?
[embedplusvideo height=”356″ width=”584″ standard=”http://www.youtube.com/v/UeIHqodx8uU?fs=1″ vars=”ytid=UeIHqodx8uU&width=584&height=356&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=¬es=” id=”ep4456″ /]Wat we weten is het volgende: “Je weet het nooit” we doen het nu alweer voor de 13e keer en met twee keer per jaar dus ruim 6 jaar. Het blijft leuk om te organiseren en we blijven nog steeds groeien, op moment van schrijven hebben we al weer meer standhouders dan de vorige editie. Gezellig is het altijd, en druk, dat is het deel wat je nooit weet, en alleen de bezoekers zelf bepalen.
Wat zijn de grootste uitdagingen bij het organiseren van een retro spelcomputer beurs?
De grootste uitdaging is altijd weer of de Standhouders op de door jou gekozen dag kunnen, en of er elders in het land niet iets te doen is waardoor je zelf weer bezoekers zou kunnen missen.
Hoe is de rolverdeling tussen jou en je vrouw Naomi op de beurs?
Naomi doet op de achtergrond e.a. en ikzelf mag in het voetlicht staan en op de beursdag zelf alles afhandelen wat er zoal op je afkomt. Dat kan zijn van “Waar is het toilet?” tot “Weet u ook iemand die een Atari verkoopt?” veel variatie en dus erg leuk om te doen.
Waar moet een goede retro spelcomputer beurs volgens jou aan voldoen?
Dat is makkelijk en toch ook wel weer wat lastig. Makkelijk: omdat er alleen maar retro goederen aangeboden mogen worden. Lastig als er mensen zijn die andere goederen willen aanbieden zoals t-shirts of iets dergelijks. Dan moet je standhouders afwijzen en dat is altijd minder leuk om te doen. Maar wees eerlijk, de laatste HCC computer beurs in de Jaarbeurs Hal te Utrecht waar men helikopters en broodroosters verkoopt, dan sla je de plank volledig mis. En ik wil wel verder gaan, het is een minachting naar je publiek toe als je dit doet. Die verwachten uiteindelijk computers en aanverwante artikelen.
Waar staat Nederland volgens jou op het gebied van “de retroscene” vergeleken met de omringende landen?
Daar heb ik niet echt zicht op, wel weet ik dat Duitsland in opkomst is en Engeland al ver vooruit is. België kent een Digitale week, is wel niet Retro, maar heeft duidelijk meer met de elektronica dan wij. Maar waar Nederland hierin staat ? Zouden we eens moeten vragen aan onze verzamelvrienden uit de verschillende landen. Want die hebben we weldegelijk.
Hoe zie jij de “retroscene” in Nederland over pakweg vijf jaar?
Onze verwachting is dat er meer belangstelling zal zijn voor het oude spul dan er nu al is. Er is een generatie 30-ers die hun kinderen wat te vertellen hebben. Die kinderen zijn nu zo ongeveer rond de 8 jaar. Ons idee is dat dit nog een groep mensen zullen zijn die straks willen weten hoe het vroeger was. Ook de 30-ers zullen vaststellen dat de tijd vliegt en zullen weer wat sfeer van voorheen willen oppikken.
Wat zijn de toekomstplannen met betrekking tot de retro spelcomputer beurs in
Apeldoorn?
De oorsprong van de retro spelcomputer beurzen ligt in Apeldoorn. Ooit gestart door onze goede vrienden Sandra en Sijmen Schouten, ze hebben deze website, en later door ons voortgezet. Er is vooralsnog geen enkele reden om deze van plaats te laten veranderen, het is bijna een begrip geworden in Nederland. Dus we blijven in Apeldoorn zolang dit zinvol is.
Zoals wij al eerder op onze site hebben gemeld wordt op zondag 24 maart 2013 voor de dertiende maal een retro spelcomputer beurs georganiseerd in Apeldoorn. Vele retroliefhebbers vonden de weg naar het Gelderse Apeldoorn.
Ben je al op de Retro Spelcomputer Beurs in Apeldoorn geweest of het Spelcomputer Museum in Epe? Laat ons weten wat je ervan vond!