Een van de meest succesvolle games van de Nintendo 64 was Mario Tennis. Ook al was dit niet de eerste tennisgame waarin Mario de hoofdrol speelde, het was wel de primeur van een destijds nieuwe Nintendo character: Waluigi. Deze partygame werd een regelrechte hit en won dat jaar een award voor de beste Family-game. Wij raakten weer eens aan de slag met deze toffe game.
De eerste Mario Tennis game was de Mario’s Tennis voor de Virtual Boy en dateert uit 1995. De game verkocht slecht, net zoals het meest gefaalde Nintendo project ooit; de Virtual Boy. Deze eerste Mario tennisgame is overigens nooit in Europa uitgebracht. Velen van jullie zullen daardoor pas voor het eerst in aanraking zijn gekomen met Mario Tennis in het jaar 2000, toen deze Nintendo 64-versie uit kwam. Dit was alweer één van de latere N64 games en dat is goed te merken aan de graphics.
Simpel en doeltreffend
De gameplay van Mario Tennis is erg sterk en ook erg simpel. Uiteraard gelden de standaard tennisregels ook in dit spel, maar die ga ik niet uitleggen. Naast de standaard volley met de A-knop en de zijwaartse slice met de B-knop kun je met beide knoppen tegelijk een smash uitvoeren. Je kunt de schoten een bepaalde lading geven door dubbel te drukken. Hoe langer de tijd verstrijkt tussen de eerste en tweede keer indrukken van zo’n knop, hoe harder het schot wordt gelost. Maar kijk uit dat je er niet te lang over doet, want dan maak je een blunder en sla je mis. Lukt dit echter wel, dan lanceert de bal zich als een komeet over het veld. Voor de gevorderde speler is het ook mogelijk om een dropshot of topspin uit te voeren, maar dit is zeker niet benodigd om een matchpoint te verkrijgen. Dit klinkt misschien allemaal veel lastiger dan het daadwerkelijk is, want dit spel is voor alle leeftijden gemaakt en is enorm makkelijk om door te krijgen, wat dan ook dit spel zo’n enorme hit heeft gemaakt.
Krachtpatsers en snelheidsduivels
De Mario characters hebben allen hun eigen speelstijl die geheel bij de bekende figuren past. De characters van dit spel zijn dan ook in verschillende categorieën ingedeeld. Je kan dus een figuur kiezen die het meest bij jouw stijl van spelen past. Bowser en Donkey Kong zijn van nature enorm krachtig en krijgen terecht het label ‘Power’ toegewezen. Ze zijn traag en log maar kunnen enorm hard slaan en smashen. Ga je juist liever een potje tennissen met een ‘Speed’ character, dan kun je bijvoorbeeld Yoshi of Birdo kiezen. Ze zijn snel, maar zwakker dan de andere spelers. Figuren zoals de destijds nieuwe Nintendo character Waluigi, zijn ingedeeld onder ‘Technique’ en zijn erg vaardig in de omgang met hun back- en forehand. Wil je liever spelen met iemand die overal kaas van heeft gegeten, kies dan de ‘all-round’ spelers Mario en Luigi. De laatste categorie wordt ‘Tricky genoemd en alleen Paratroopa en Boo behoren tot deze groep tennisspelers. Met hen kan je na een slag de bal met je controlstick lichtjes sturen en zo de baan die de bal aflegt een klein beetje beïnvloeden, perfect om een ace mee te slaan, of je vrienden te verwarren. Nadeel is wel dat deze vliegende wezens sturen alsof ze glijden op een ijsbaan, maar goed ook anders waren ze een beetje te sterk geweest ten opzichte van de rest.
Ringen, Piranha planten en het Bowser-level
Persoonlijk vind ik dit de beste versie van Mario Tennis, de game legt de focus hier nog op het basis spelletje tennis, zonder alle poespas die in de latere delen zijn toegevoegd. Toch heeft ook deze game nog wat extra modes voor de afwisseling. Natuurlijk kun je ook een normaal potje tennis spelen tegen de computer of vrienden en kan je instellen hoe lang een Game of een Set duurt en of je in een team speelt (doubles). Verder zijn er toernooien waaraan Mario en zijn vrienden (en vijanden) deel kunnen nemen. Geheel in de stijl van Mario Kart kun je kiezen uit de Mushroom Cup, Flower Cup en Star Cup. Weet jij alles te winnen dan unlock je nieuwe characters en cups. Daarnaast zijn er ook nog nieuwe characters en cups te unlocken en bonus tennisvelden vrij te spelen, met elk een ander balgedrag (hoogte van stuiteren en balsnelheid) en uiterlijk. Deze extra velden zijn gebaseerd op de ander Mario games en hebben dan ook zeer vermakelijke remixes van Nintendo-muziek op de achtergrond en zijn geheel in de stijl van die spellen aangekleed.
Zoals ik al vermeldde, zijn er een paar extra modes aan de game toegevoegd, voor als je het standaard potje tennis zat bent. Zo is er de Ring mode waar je de bal door ringen moet slaan, voordat je een punt kan scoren, of je moet een aantal ringen halen om te winnen. Verder is er nog een soort tennisballenmachine, in dit spel zijn het Piranha planten die uit een willekeurige warppipe een bal naar je laten spugen. En als laatste is er nog het enorm leuke Bowser-level. Hier kan je zoals bij Mario Kart gekleurde blokken pakken om wapens te krijgen. De bekende schilden en bananenschillen zijn uiteraard van de partij, maar wat deze mode vooral zo leuk maakt is het tennisveld zelf. Dit veld hangt namelijk aan kettingen boven lava en wordt beïnvloed door gewicht. Als de spelers gaan lopen gaat het veld bewegen en veranderd de bal van richting. Hoe zwaarder de speler, hoe meer het veld gaat bewegen. Oppassen dus dat je bal niet opeens buiten de lijnen stuitert, want een slimme tegenstander kan ervoor zorgen dat hij zo punten afpakt. Precies zoals Bowser het leuk vindt.
Mario Tennis Game Boy Color en Transfer Pack
Een jaar na Mario Tennis (N64) verscheen de Game Boy Color versie met de gelijknamige titel. Deze game is overigens ook een topper en staat tevens in de lijst van de Nintendo eStore Game Boy ‘wishlist’ van Nintendo-fans. Deze versie was net even iets anders, je maakt een eigen tennisspeler of speelster die als een groentje zijn/haar carrière begint. In de op RPG-elementen gebaseerde story mode speel je tegen Mario en zijn vrienden, waarvan je de fijne kneepjes van de tenniskunst leert.
De figuren uit het Game Boy spel zijn speelbaar in deze N64-versie door gebruik te maken van het Transfer Pak, waamee je data van je Game Boy naar je N64 kan omzetten. Let wel op dat je karakter een beetje een hoog level heeft, anders maak je zelfs tegen Baby Mario geen schijn van kans. Tevens was dit een manier om speciale tennisbanen vrij te spelen.
Natuurlijk was het als jong manneke met een krantenwijk veel te duur om én de N64 game, én de Game Boy Color game, én de N64-Transferpak aan te schaffen. Gelukkig had ik twee gamevrienden, waarmee we altijd slimme afspraken maakten voor de beste ervaring voor ons allen. Ik kocht de N64 versie, een ander had met Pokémon Stadium al een Transferpak en de derde vriend schafte later de Game Boy Color versie aan. Op deze wijze konden we dus toch van alle Mario Tennis content genieten. En wat hebben we er een hoop uren doorheen gejaagd!
De Nintendo 64 versie (en ook de Game Boy Color editie) van Mario Tennis is een typische Nintendo game. De controls zijn enorm soepel en voor elke beginneling makkelijk te leren. Het zag er (in 2000) allemaal prachtig, kleurrijk en vrolijk uit. Alles is geheel in de stijl van het Mushroom Kingdom aangepast, zelfs de ballenjongens zijn Koopa Troopa’s en Bob-omb’s. De replays van de vastgelegde beelden van Lakitu zijn afwisselend van een standaard herhaling tot een ‘The Matrix-achtige’ draaiende camera vlak voor een smash! Eén en al plezier om te spelen en naar te kijken. Dit spel is geschikt voor de hele familie en doet het trouwens ook erg goed op feestjes. De game is makkelijk op te pakken, straalt perfectie uit en is dan ook een Nintendo topper met hoofdletter N. De verslavende gameplay, de unlockables en de uitmuntende multiplayer tot maximaal vier spelers zorgen voor vele uren speelplezier.
Quizvraag: Mario had een ‘Cameo-verschijning’ in een game die ouder is dan de Virtual Boy versie, weet jij op welke manier Mario hierin voorkwam en welke game dit was?