Wat doe je, als je een liefhebber bent van RPG’s maar niet van alle rompslomp die daarbij komt kijken? Of wanneer je liever dwars ligt dan samenwerkt? Wanneer je het geweldig vindt om door kerkers te rennen om schatten te zoeken, maar geen zin hebt om moe te worden?
Dan speel je Munchkin! Dit kaartspel, met inmiddels een complete bibliotheek aan uitbreidingen, is ontworpen om zoveel mogelijk lol te hebben met zo weinig mogelijk inspanning!
Kerkers en schatten
Munckin bestaat in essentie uit twee soorten kaarten: kerkers en schatten. Elke speler begint op level 1, met als doel om het eerst op level 10 te eindigen. Dit doe je door problemen te zoeken, vals te spelen en achterbaks te zijn.
Een beurt bestaat uit vier fases, te beginnen met het openen van een deur. Je draait een kerker-kaart om, en leest op wat er op de kaart staat. Dat kan een vloek zijn, of een monster. Een vervloeking heeft meteen effect, en een monster moet bevochten worden.
Een monster versla je door een hoger level te hebben dan het monster, en je level kun je ‘kunstmatig’ verhogen door magische wapens, kleding en een drankje. Ook kunnen andere spelers je helpen, maar dat is nooit zonder eigenbelang natuurlijk.
Als je een monster verslaat trek je een schat-kaart, en gaat je level omhoog. Schat-kaarten bevatten de items die je helpen bij het verslaan van monsters, of die je kunt gebruiken om monsters taaier te maken voor andere spelers.
Als je geen vervloeking of monster trekt, heb je de kans om een ras of een klasse te vinden. Ook deze hebben invloed op je level, afhankelijk van welk ras of welke klasse je hebt gevonden, krijg je ook bonussen of restricties opgelegd. Een elf stijgt bijvoorbeeld ook een level als die helpt met een monster verslaan, en een dwerg mag zes kaarten in de hand hebben, in plaats van vijf.
Wanneer je geen monster of vervloeking trekt, kun je problemen zoeken. Dat is de tweede fase. Problemen zoek je door een monster uit je hand te spelen. Natuurlijk kies je voor een monster dat lager is dan je eigen level, om zo zelf weer een level te stijgen, maar houd er wel rekening mee dat de andere spelers je flink dwars kunnen liggen met de kaarten die zij in hun hand hebben!
Als je geen monsters tegen bent gekomen en geen problemen hebt gezocht zit je in fase drie: de kamer plunderen. Dat wil zeggen dat je nog een kerker-kaart trekt, en deze in je hand houdt. Deze kaart hoef je niet aan de anderen voor te lezen en je kunt ze natuurlijk gebruiken om anderen te pesten.
De laatste fase is de liefdadigheidsfase. Wanneer je meer dan vijf (of zes, als je een dwerg bent) kaarten in je hand hebt, sta je het overschot af aan de speler met het laagste level. Als je zelf die speler bent, leg je die kaarten gewoon af.
Kaarten met items en bonussen zijn over het algemeen actief in het spel, wat wil zeggen dat je ze voor je neerlegt zodat anderen ze kunnen zien. Deze tellen niet mee met de kaarten in je hand.
Elkaars bloed drinken
De spelers werken om de beurt de vier fases af om zo als eerste op level 10 te komen. De spelers die niet aan de beurt zijn kunnen de speler die met een monster aan het vechten is assisteren, maar ze kunnen er ook voor kiezen om het monster sterker te maken, of om er zelfs nog een monster naast te leggen.
Zodoende krijgt Munchkin al snel een competitieve aard waarbij de spelers elkaars bloed af en toe wel kunnen drinken. Gelukkig zit er zoveel humor in het spel, dat de sfeer lekker luchtig blijft en het dwarszitten goedlachs gebeurt.
Een potje Munchkin hoeft niet lang te duren, maar kan behoorlijk in de tijd lopen als mensen het slim aanpakken. Natuurlijk zorgen de vele uitbreidingen er ook voor dat het spel langer duurt, maar ook die uitbreidingen zijn doorspekt met flauwekul en hilarische kaarten. Zo zijn er uitbreidingen die gebaseerd zijn op Conan de Barbaar, maar ook op Call of Cthulhu, en heb je met een andere uitbreiding de kans dat je ineens van geslacht verandert, wat weer gevolgen heeft wanneer je bepaalde monsters of vervloekingen tegenkomt. Het ‘smerige zwijn’ valt bijvoorbeeld vrouwen lastig, terwijl hij met mannen liever een pilsje drinkt. Daar tegenover is er een vervloeking die op vrouwen geen vat heeft en magische items waar mannen niets aan hebben.
Het spel is ontzettend gemakkelijk te leren, hoe meer je het speelt, hoe beter je er in wordt. Het is in de kern een tactisch kaartspel, maar door alle humor en rivaliteit wil je dat nog wel eens vergeten, waardoor je puur uit wraak je op één speler gaat richten, wat natuurlijk weer voor nieuwe hilariteit zorgt.
Avondje met vrienden
Munchkin is een heerlijk spel voor een avondje met vrienden. Groot voordeel is dat je de basisset al voor 15 euro in huis haalt. Het is te vinden bij de meeste speelgoedwinkels en speciaalzaken, net als de vele uitbreidingen. Ook op het internet is er genoeg te vinden. Voor de echte liefhebber is er ook een uitgebreide doos, waar ook een speelbord en pionnen bij zitten, maar in essentie heb je aan de kaarten alleen al genoeg!
Welk spel speel jij meestal met je vrienden? Laat het ons weten in de reacties!