Een van mijn favoriete retrogames is tevens de eerste game waarvoor ik ooit een review schreef voor Retrokings. Ik heb het dan over Nintendo World Cup! Naast dat dit een van mijn favoriete games is, geeft deze game heel mooi weer waarom retrogames zo leuk zijn. Een game als deze vind je vandaag de dag niet meer!
Als de dag van gister kan ik mij nog herinneren dat ik als kind achterin de auto, op weg naar onze vakantiebestemming, de Gameboy-versie van de voetbalgame Nintendo World Cup kreeg van mijn ouders. Na ongeduldig de verpakking van de game te hebben geopend stopte ik de cartridge in mijn Gameboy en mijn ouders hebben de hele reis, op de pakkende melodietjes die mijn Gameboy produceerde na, geen kind meer aan mij gehad.
NES & Gameboy
In 1990 is Nintendo World Cup uitgegeven voor zowel de NES als de Gameboy. Beide versies verschillen nauwelijks van elkaar en bieden vrijwel dezelfde gameplay. Het leuke aan de NES-versie is de VS Match Mode. Zoals vaak bij voetbalgames, is het spelen tegen elkaar eigenlijk het leukst.
De gameplay
Anders dan games van nu, is Nintendo World Cup niet gebaseerd op het zo realistisch mogelijk simuleren van het voetbalspelletje. Zo is het in deze game toegestaan om je tegenstander hardhandig onderuit te schoppen of een hele harde schouderduw te geven, wat zeer komische situaties oplevert. Hiernaast bestaat jouw team niet uit 11, maar uit 6 spelers, waarvan je er eigenlijk maar één echt volledig bestuurt. Je kunt jouw teamgenoten wel commando’s geven, bij zowel balverlies als balbezit, door op het juiste moment de A- en of B-knop in te drukken. Deze besturing werkt overigens verrassend goed. Met de speler die jij volledig bestuurd is het mogelijk het gehele veld over te lopen. Wanneer een van je teamgenoten in balbezit is en jij geeft het commando ‘pass’, zullen zij jou de bal toespelen. Het leuke aan deze gameplay is dat jij zelf kunt bepalen wanneer je de bal ontvangt. Door hier op het juiste moment op te anticiperen en de juiste knoppencombinatie in te drukken, zal de speler die jij volledig bestuurt bijvoorbeeld een omhaal maken. Als je dit op de juiste manier doet heeft dit tot gevolg dat de bal onbesuisd hard richting het doel knalt en alles wat het op zijn weg tegenkomt zal meenemen. Ook dit levert weer zeer komische situaties op.
Het is ook mogelijk om commando’s te geven aan je teamgenoten wanneer het team juist niet in balbezit is. Wanneer jij het commando ´tackle´ geeft aan je teamgenoten zullen zij er alles aan doen om de tegenstander hardhandig van de bal te zetten. Iets wat in Nintendo World Cup geen enkel probleem is voor de scheidsrechter. Ook voor de buitenspelval zal de scheidsrechter (die eigenlijk volledig afwezig is) een oogje dichtknijpen.
Retro
Tegenwoordig worden de meeste voetbalgames zo realistisch mogelijk gesimuleerd. De graphics worden elke release beter en bootsen de werkelijkheid angstvallig dicht na. De spelers, de stadions en de gameplay zijn soms nauwelijks van echt te onderscheiden. Het leuke aan Nintendo World Cup is dat het daar in deze game juist helemaal niet om draait. In Nintendo World Cup draait het om de komische spelsituaties, de hilarische momenten wanneer je tegen een of meer van je vrienden speelt (In Nintendo World Cup kun je met wel 4 spelers tegelijk spelen) en het speelplezier wat je hieraan zult beleven. Anno 2014 is Nintendo World Cup zeker niet de meest ingewikkelde of moeilijke game om onder de knie te krijgen. Toch blijft deze game door zijn unieke gameplay de moeite waard om weer eens uit het stof te trekken!
Waar gaat jouw voorkeur naar uit, het realisme van FIFA of de fun van World Cup?