Retrogame artikel door Peter-Paul van Caam over de Dreamcast. Lees over hardcore gamers, sambaballen en nieuwe releases.
Save the best for last. Sega heeft dit zeker gedaan. Om maar gelijk met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: in mijn optiek is en blijft de Dreamcast de allerbeste console die Sega ooit heeft uitgebracht. Ontzettend triest dat het `droomkastje` zo snel ten onder moest gaan. In amper twee jaar tijd was het alweer gedaan met de Dreamcast. Alhoewel de machine nog steeds aan het zuurstof hangt. Dood gaan wilt het niet.
Hardcore gamers
Sega was in 1999 vastbesloten om hun verloren deel op de consolemarkt terug te winnen, door het uitbrengen van de Dreamcast. Het bedrijf had immers al een groot deel van de markt verloren aan Nintendo en Sony. Het uitbrengen van de Mega CD, 32X en Saturn had niet het succes wat Sega ervan had verwacht. Deze apparaten deden het bij de hardcore gamers nog wel goed, maar het grote publiek bleef achter. Dit deel van de markt was al massaal aan het spelen op de Sony Playstation. Niemand had van tevoren verwacht dat Sony zo snel en zo goed de consolemarkt ging veroveren.
De start van de Dreamcast was veel belovend. In de Verenigde Staten had Sega voor de opvallende releasedatum: 09-09-1999 gekozen. Deze datum werd dan ook hevig gebruikt in allerlei advertentie en marketing uitingen. In de eerste twee weken verkocht Sega 500.000 consoles, waarvan ruim 225.000 in de eerste 24 uur! De launch games spraken ook tot de verbeelding, met titels als: Soul Calibur, Sonic Adventure, Power Stone en Hydro Thunder.
Opvallend was dat Electronic Arts niet meer voor de Dreamcast wilde produceren. De door hun ontwikkelde Sega Saturn titels hadden niet goed verkocht en de Saturn kwam voortijdig aan zijn einde. EA heeft altijd alle Sega consoles ondersteund en een belangrijk aandeel in het succes van Sega gehad. Zij waren er dan ook van overtuigd dat Sega zonder hun bijdrage nooit succesvol kon zijn. Het tegendeel werd echter bewezen. Sega heeft in samenwerking met Visual Concepts, bijzonder veel geslaagde sport games uitgebracht.
Arcadestick
Veel klassiekers uit de arcade, die eerder op de Naomi hardware verschenen, vonden hun weg naar de Dreamcast. Denk hierbij aan, Crazy Taxi, 18 Wheeler American Pro Trucker en House of the Dead. Qua accessoires was de Dreamcast ook goed vertegenwoordigd. Er verschenen light guns, stuurtjes en misschien wel de beste arcade stick ooit. Deze stick met de kenmerkende groene knoppen werkte fantastisch in combinatie met Capcom vs SNK 2 en Street Fighter 3th Strike.
Sambaballen
Natuurlijk mogen de fishing controller (Sega Bass Fishing) en de sambaballen (Samba de Amigo) niet vergeten worden. Stuk voor stuk heerlijke games die het hart van menig arcade liefhebber harder doet slaan. Ook op het gebied van memory cards was Sega trendsetter. In het Dreamcast tijdperk verscheen de Visual Memory Unit (VMU). De hoofdtaak was het opslaan van de voortgang, maar dat was niet alles. Het was tevens mogelijk om mini-games op de VMU te spelen en extra informatie, bijvoorbeeld je health op het VMU display te laten zien. Sega heeft ook de eerste stappen gezet in het online gamen op een console. Weliswaar met een modem in combinatie met een inbelverbinding, maar het was mogelijk om op afstand een game tegen elkaar te spelen.
Helaas was Sega genoodzaakt om al vroeg de handdoek in de ring te gooien. Hierdoor werd helaas een traditie voortgezet. Door een combinatie van factoren ging het snel bergafwaarts met de Dreamcast. Sony kwam met zijn Playstation 2. Microsoft maakte plannen om de consolemarkt te betreden. Hierdoor liepen de verkopen van de Dreamcast hard terug. Het marketing budget van Sega nam drastisch af. Ontwikkelstudio´s lieten de Dreamcast links liggen en richten hun pijlen op de Playstation 2. Sega kon niet anders beslissen dan de consolemarkt definitief de rug toe te keren, en zich volledig toe te leggen op het ontwikkelen van games. Hierdoor kwam er een einde aan een tijdperk. Een gouden tijdperk. Had iemand in 1992 durven te beweren, dat Sonic ooit op een Nintendo console zou verschijnen, dan werd je in een dwangbuis gestopt en afgevoerd.
Nieuwe releases
Aan het begin van deze column schreef ik al dat de Dreamcast niet wilt sterven. Springlevend is hij niet meer, maar er is nog steeds een trouwe groep die nog regelmatig op bezoek komt in het ziekenhuis. Kleine ontwikkelstudio´s en de homebrew scene zijn de Dreamcast nog niet vergeten. Met enige regelmaat verschijnen er nog games, voornamelijk shmups, maar als liefhebber vind ik het geweldig. Ik bedoel een console die al zolang `dood` is, en toch duiken er nog nieuwe titels op.
Dreamcast op de kop tikken
Mocht je niet bekend zijn met de Dreamcast, probeer er dan zeker ergens eentje op de kop te tikken. De console verdient het om zelfs nu – midden 2013 – nog bespeeld te worden. Het is een geweldig apparaat dat zoveel meer verdiende, dan wat het uiteindelijk heeft gekregen.
Dit artikel verscheen eerder op IGN Benelux.
Koester jij ook nog zoveel liefde voor de SEGA Dreamcast?