Bladerend door het inmiddels redelijk omvangrijke Retrokings archief kwam ik tot de schrikbarende ontdekking dat Out Run hierin niet is vertegenwoordigd. Dat kan natuurlijk niet! In deze donkere dagen voor Sinterklaas en Kerst kan ik wel wat extra zomervitaminen gebruiken. Een prima remedie hiervoor is de heerlijke game Out Run. Perfect om tussendoor te spelen en je even alles te doen vergeten. Een auto (natuurlijk een rode Ferrari), een blonde schone op de passagiersstoel, de wind door je haren en de radio aan: wat wil je nog meer? Een heerlijke soundtrack natuurlijk. Ook daar stelt Out Run niet in teleur. De heerlijke en inmiddels klassieke nummers Magic Sound Shower en Passing Breeze laten je al snel mee neuriën.
Out Run verscheen in 1986 en is ontworpen door legende Yu Suzuki (what´s in a name). Suzuki is het grote brein achter de meesterwerken After Burner, Hang-On en Shenmue. Aan de originele arcadeversie heb ik persoonlijk de mooiste herinneringen. Op de plaatselijke kermis was het ieder jaar weer genieten om Out Run te mogen spelen. Menig gulden vond zijn weg naar de kast. Alleen al het geluid bij het inwerpen van de gulden, gevolgd door het `get ready`, is genoeg voor een kippenvelmoment.
Aan het einde van de race verscheen een kaart waarop je precies kon zien hoe ver je was gekomen. Helaas gebeurde het te vaak dat – met de finish in zicht – de tijd op was. Het liefst had ik dan eigenhandig de auto over het checkpoint geduwd. Onderweg was het volop genieten. Stranden, steden, molens en een heuse Stonehenge-formatie kruisten je pad.
Wanneer je echter een bocht verkeerd inschatte of één van je medeweggebruikers een duwtje gaf, sloeg de auto over de kop en kreeg jij op je kop van de vrouwelijke medepassagier. Het mooie en unieke van Out Run was de mogelijkheid om je eigen route te kiezen. Na enige tijd van het landschap te hebben genoten, kreeg je namelijk de keuze om links- of rechtsaf te slaan. Dit had invloed op het verdere verloop en de moeilijkheidsgraad in het spel. Redelijk uniek in 1986.
Vanzelfsprekend verschenen er van deze arcadeklassieker talloze conversies naar alle bedenkbare thuisconsoles. Een écht vervolg bleef uit. Wel verscheen in 1989 Turbo Out Run en Out Runners in 1993, maar deze mochten door geestelijk vader Suzuki niet als officiële vervolgen worden beschouwd.
Deze eer komt geheel toe aan Out Run 2. De langverwachte opvolger verscheen eind 2003 als arcadeversie. Een waardige opvolger van een klassieker. Out Run 2 werd dan ook liefdevol omarmd door de vele fans. Alle ingrediënten uit het origineel waren opnieuw aanwezig. De auto´s (meerdere Ferrari ´s) en de vrouwelijke schone ontvingen een upgrade.
Natuurlijk kon je als ontwikkelaar anno 2003 niet meer aankomen met één onderdeel in een game. Out Run 2 heeft dan ook meerdere singleplayer-onderdelen. Eén daarvan is de Heart Attack Mode. Hierbij is het zaak om zoveel mogelijk hartjes te verzamelen door het uitvoeren van diverse ‘opdrachten’, zoals driften, kegeltjes omver te rijden, et cetera. Een leuke toevoeging, maar de arcade-modus voldoet voor mij al meer dan voldoende.
Gelukkig werd het in 2004 mogelijk om Out Run 2 op de Xbox te spelen, zodat je thuis ook kon genieten van al dat moois. Later verscheen er zowel voor de Xbox als PlayStation 2, PSP en PC, Out Run 2006: Coast 2 Coast.
Het bestrijden van een eventuele herfst / winterdepressie is dus helemaal niet zo lastig. Een prachtige auto, een al net zo´n mooie vrouw en je depressie(s) verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het kost je tegenwoordig om en nabij vijftien euro in plaats van een krappe zevenhonderd euro voor een vliegreisje naar de zon.
Met welke game verdwijnt jouw herfst/ winterdepressie?