Iedere retrogamer heeft wel eens een spelletje gespeeld en gedacht: dat gamemuziekje komt me bekend voor! Kan kloppen, veel retrogames worden begeleid door klassieke muziek. Hoe zit dat?Ja, hoe zit dat eigenlijk? De reden is voor de hand liggend; op veel klassieke muziek rust geen auteursrecht meer. Dat verloopt zeventig jaar nadat de auteur is overleden. Iedereen mag de muziek dan gebruiken. En daar is ook in de videogamewereld gretig gebruik van gemaakt. Zo zijn er heel wat retrogamers die, ook al zouden ze het liever niet toegeven, heel wat uren naar klassieke muziek hebben geluisterd. In dit artikel een klein overzicht van klassieke muziek die in Commodore 64 games verstopt zit.
Johann Sebastian Bach
Enkele composities van Bach zijn ruim vertegenwoordigd in Commodore 64 games. De bekendste is waarschijnlijk “Toccata mit Fuge in d-Moll, BWV 565”. Killerwatt, Gyruss, Bride of Frankenstein, Friday the 13th, stuk voor stuk games die door dit muziekstuk begeleid worden. Nog geen idee? Luister!
Wat dachten jullie verder van Burnin’ Rubber voor de Commodore 64 uit 1983? Dit is een onofficiële versie van arcade klassieker “Bump ’n Jump”, een racespel waar je je medeweggebruikers van de weg kan beuken. Als je hard genoeg rijdt kun je je raceauto ook laten springen om obstakels te vermijden en vervolgens op je tegenstanders te landen om ze, net als bij Up ’n Down te pletten tot schroot. De Burnin’ Rubber muziek bevat delen uit “Herz und Mund und Tat und Leben”, waaruit het stuk “Jesus bleibet meine Freude”, beter bekend als “Jesu, joy of man’s desire”, het best te herkennen is.
Ludwig van Beethoven
Ook een bekende componist van gamemuziek is Beethoven. Het introductiescherm van ZX Spectrum platformtopper Jet Set Willy uit 1984 is voorzien van de wonderschone compositie “Mondscheinsonate”.
En wie kent Little Computer People uit 1985? Daarin volg je het leven van een mannetje dat in je computer woont. Een vroege voorloper van de Sims. Jouw taak: zorgen dat het mannetje tevreden blijft door hem te vermaken en eten te geven. Wanneer je hem vraagt om piano te spelen, speelt hij soms, naast veel andere klassiekers, Beethoven’s “Für Elise”
En vele andere componisten…
Natuurlijk zijn er nog veel en veel meer games die klassieke muziekstukken als introductie of game muziek hebben. Om het verhaal wat completer te maken, staat hieronder nog een klein lijstje met Commodore 64, Arcade en ZX Spectrum games en hun muziek.
Battle Through Time (1984) – “Schicksalssymphonie” van Ludwig van Beethoven
Castles of Dr. Creep (1984) intro – “Ungarischer Tanz #5” van Johannes Brahms
Manic Miner (1983) intro – “An der schönen blauen Donau” van Johann Strauss
Manic Miner game – “I Dovregubbens hall” van Edvard Grieg
Pooyan (1982) – “Humoresque” van Antonin Dvorak
Sanxion (1986) – “Dance of the Knights ” van Sergei Prokofiev
Satans Hollow (1982) intro en game – “Walkürenritt or Ritt der Walküren” van Richard Wagner
Save Me Brave Knight (1983) – “Leichte Kavallerie” van Franz von Suppé
Sorcery (1984) – L’Apprenti Sorcier van Paul Dukas
Super Pipeline (1983) onder meer “Golliwogg’s cake-walk” van Claude Debussy
Heb jij nog aanvullingen? Laat ze horen!