De meeste flipperspellen hebben één ding gemeen: ze proberen het concept “flipperkast” zo goed mogelijk na te bootsen. Dat is met Sonic Spinball wel anders. Is dit een pinball game met een Sonic thema? Of een Sonic spel met pinball-elementen? Lees over deze Spin-off game van SEGA’s mascotte.
Sonic
Sonic the Hedgehog is een blauwe egel, en wat Mario voor Nintendo is, is Sonic voor SEGA. Een mascotte die in heel veel SEGA spellen de hoofdrol speelt en goed is voor een miljardenomzet. Sonic werd in 1991 geïntroduceerd. Sonic Spinball werd in eerste instantie in 1993 uitgebracht voor de SEGA Mega Drive. Vandaag de dag is Sonic nog steeds onverminderd populair. Er is zelfs een speelfilm over hem in de maak, die in 2020 wordt verwacht. Maar ík ben geen Sonic-fan. Nooit geweest en ik zal het ook nooit worden. Zo’n egel die strak staat van de amfetamine en als een raket over je scherm raast, ik vind het maar niks. Ik heb graag het gevoel dat ik controle heb over zo’n figuurtje als ik een computerspelletje speel. Het kan zijn dat mijn hoofd te langzaam werkt, maar bij Sonic heb ik dat gevoel niet. Ik heb maar een enkele Sonic game gespeeld om er helemaal klaar mee te zijn en Sonic Spinball zat daar in ieder geval niet tussen. Hoog tijd dus om een SEGA emulator op te snorren en de Mega Drive versie van deze opmerkelijke pinball game te starten, zij het met dubbele gevoelens.
Het verhaal
Kan ik kort over zijn. Sonic heeft weer problemen met Dr. Ivo Robotnik (ook bekend als Eggman). Da’s niet zo raar, want Sonic heeft altijd problemen met Dr. Ivo Robotnik. Ivo wil namelijk de planeet Mobius veroveren (thuiswereld van Sonic en Ivo) en Sonic is zo’n beetje de enige die hem kan tegenhouden. Wat een verhaal hè. In Sonic Spinball heeft Ivo ook weer iets gebouwd jongens, niet te geloven. Hij heeft een vulkaan op Mobius omgetoverd tot mechanische basis. Hier worden de goedaardige diertjes die op de planeet leven veranderd in robotslaven. Aan Sonic om Robotnik te verslaan en de diertjes te bevrijden. Maar Robotnik heeft een gigantische flipperverdedigingsmachine gemaakt om Sonic tegen te houden. De machine krijgt zijn energie van de vulkaan en de vulkaan wordt stabiel gehouden door een stel Chaos Emeralds (smaragden), een bekend element uit veel Sonic games. Aan Sonic de taak om die Emeralds te verzamelen. Spannend!
Het spel
Sonic Spinball is een kruising tussen een platformspel (zoals de meeste Sonic spellen) en een flipperspel, waarbij het flippergedeelte veruit de meeste ruimte inneemt. Sonic gedraagt zich hier als de bal. In tegenstelling tot een normaal flipperspel, heb je nog enigszins controle over Sonic als hij als flipperbal over het scherm rolt. Dat betekent dat een geoefende speler de bal nooit hoeft te verliezen. En dat rollen doet Sonic over het algemeen best beheerst, een groot pluspunt voor mijn langzame hoofd. Het spel heeft vier levels. Elk level bestaat uit verschillende flipperomgevingen die met elkaar in verbinding staan. In het eerste level, het rioollevel, zijn de omgevingen verbonden met rioolbuizen. Hieronder zie je een overzicht van het hele level, met daarnaast level 2.
Sonic kan echter niet zomaar van de ene omgeving naar de andere, vaak moet hij bijvoorbeeld schakelaars omzetten om bepaalde doorgangen te activeren. Zoals gezegd moet Sonic alle Chaos Emeralds in een level te pakken zien te krijgen. Als hij ze allemaal heeft, krijgt hij toegang tot de bovenste flipperomgeving waar de eindbaas van dat level zich schuilhoudt. Als Sonic dan de eindbaas verslagen heeft, mag hij een bonusspel spelen. De eerste drie levels hebben zo’n bonusspel en in dit spel zien we een “echte” flipperkast die door Sonic zelf wordt bespeeld. Hij kan hier dan ook een beetje bijkomen van alle blauwe plekken die hij op zijn blauwe kont heeft van al dat gebeuk tegen die flippers, bumpers en slingshots. Er is ook nog een speciaal bonuslevel, waar je met drie ballen tegelijk kunt spelen. Dit is de enige plek in het hele spel met multiball. Om hier te komen moet je in het reguliere level gouden ringen verzamelen, die je ook kent van andere Sonic spellen. Als je in een level alle ringetjes hebt gevonden, verschijnt er ergens in het level een ring van sterren. Dit is de toegang tot het speciale bonusspel. Elk bonusspel stopt als je alle ballen kwijt bent, of als je de opdracht van het bonusspel hebt volbracht.
De ervaring
Als niet-fan van Sonic heb ik denk ik het grote voordeel dat ik niet word gehinderd door een vastgeroeste perceptie van hoe een Sonicspel in elkaar zou moeten zitten. Het maakt mij geen bal uit of dit nou een flipperspel met Sonic is, of een Sonicspel met flippers. Objectief als ik ben denk ik dat SEGA een prima spel heeft gemaakt. Een prachtige combinatie van een platform- en een flipperspel. Als flipperliefhebber vind ik de minimale controle die je hebt over Sonic als ie als flipperbal fungeert overbodig, ik heb er dan ook vrijwel geen gebruik van gemaakt. Niet dat het spel er overdreven makkelijk van wordt; als Sonic veel snelheid heeft, heeft bijsturen in veel gevallen weinig zin. En de moeilijkheidsgraad schijnt naar ongekende hoogte te stijgen naarmate je verder komt in het spel. In de flippergedeeltes heb ik echt ook het gevoel dat ik aan het flipperen ben, omdat elke flipperomgeving wel iets weg heeft van een echte flipperkast. Als liefhebber van Sonic mis je misschien wat platformactie, maar persoonlijk vind ik de bescheiden platformelementen prima. Ze zijn ook mooi gescheiden gehouden van de flippergedeeltes; het is nooit onduidelijk wat je nou precies moet doen. Nou ja, ok, behalve dan misschien toen ik voor de eerste keer in het mijnkarretje terecht kwam in het rioollevel. En het duurde ook aardig lang voordat ik doorhad dat ik Sonic (als flipperbal) tussen de flippers moest laten schieten zodat hij in een leeg vat terecht kwam wat in de toxische zooi dreef, waarmee Sonic vervolgens al peddelend door dat giftige goedje naar één van de Chaos Emeralds kon komen. Heel geinig en een zeer verfrissend spelelement. Als je overigens maar wat zit te prutsen en dat duurt dan enige tijd, is het spel niet te beroerd om je enkele duidelijke aanwijzingen te geven in de statusbalk (waar ook de score en het aantal levens wordt weergegeven). Heel handig voor prutsers.
Die gaan we weer spelen!
Er zijn verschillende mogelijkheden om Sonic Spinball weer te spelen. Ik heb mij prima vermaakt met de SEGA Mega Drive versie, welke ik heb gespeeld met de KEGA Fusion emulator. In 1994 is het spel ook uitgekomen voor de SEGA Master System, de voorloper van de Mega Drive / Genesis. Die kun je natuurlijk ook eens proberen, maar het spel is op dat systeem grafisch uiteraard van mindere kwaliteit. Ook is een versie voor de Game Gear (SEGA’s eerste draagbare spelcomputer) in 1994 uitgebracht. In de loop van de tijd is het spel ook opnieuw uitgebracht in game packs voor onder ander de Xbox, Xbox 360 en de Playstation 2 en 3. Er is een versie voor de Wii en in 2010 is het spel uitgebracht op Steam, waar je Sonic Spinball voor Windows, Mac OSX en Linux kunt downloaden. Dit is uiteraard ook een geëmuleerde versie, alleen hoef je hier zelf de emulator niet te installeren en te configureren. Als laatste wil ik zeker ook even de SEGA Mega Drive Mini aanstippen. Deze mini-variant gaat vanaf oktober 2019 in de verkoop. Je kunt ‘m met een HDMI kabel aansluiten op je TV. De mini is voorzien van 40 klassieke SEGA games, waaronder Sonic Spinball. Een gadget die de knagende nostalgie zeker zal verzachten!
Dit artikel is ook verschenen in de derde Spinner van 2019, het kwartaalmagazine van de Nederlandse Flippervereniging. Nieuwsgierig? Kijk dan eens op https://www.nfvpinball.nl/