De kans is groot dat je door de jaren heen Street Fighter Alpha 3 hebt gespeeld. Deze iconische game maakte in 1998 furore in Japanse speelhallen, waarna het al snel op consoles was te spelen. Wat je wellicht zal verbazen is hoeveel verschillende iteraties er in de loop der jaren zijn uitgebracht. Dat zijn er maar liefst negen, verspreid over acht systemen! De Retrokings zetten ze voor je op een rijtje.
Street Fighter Alpha 3 (Arcade, 1998)
In Japan gaat de Alpha reeks door het leven als Street Fighter Zero. Aan populariteit had de serie geen gebrek en niemand keek vreemd op toen in 1998 Zero 3 uitkwam. De game introduceert een flink aantal nieuwe personages, waaronder de populair Rainbow Mika en Karin Kanzuki. In totaal zijn er 28 vechters speelbaar, ieder met gloednieuwe stages en muziek. De vormgeving van de game is zeer strak en ik kan me goed voorstellen dat alleen al hierom menig salariman na zijn werk even een paar potjes Zero 3 ging spelen om bij te komen van een lange dag op kantoor.
Opvallend is de complexiteit van de game. Het is geen game voor beginners, getuige de complexe spelsystemen. Zo zijn er drie ISMs, waarmee je de speelstijl van je personage bepaalt. De verschillen tussen X-Ism, A-Ism en Z-Ism kunnen (afhankelijk van het personage) zeer groot zijn, waardoor je nog veel moet experimenten om erachter te komen welke je het beste ligt. Maar dit aspect van de game is slechts het topje van een zeer diepe ijsberg. Je kan een heel boek vullen met de nuances van deze game, getuige ook de vele guides die voor de game zijn uitgekomen.
Street Fighter Alpha 3 (Playstation, 1998)
Dit is ongetwijfeld de versie die de meeste gamers gespeeld hebben. De Playstation versie is niet arcade perfect en gaat gebukt onder aangepaste hitboxes, slechtere animatie en lange laadtijden. Gelukkig heeft de game een heleboel extra’s om de gebreken ten opzichte van zijn grote broer goed te maken. Zo zijn er zes nieuwe personages, waaronder Guile, T. Hawk, Dee-Jay en Fei Long.
Een grote reden voor het succes van deze versie is de World Tour Mode, waarin je een slap personage omhoog kan levelen door specifieke gevechten aan te gaan. Dit is wellicht de ultieme één speler modus voor een vechtgame, waarin je gaandeweg je eigen zwakheden kan verbloemen en een sterke vechter kan kweken. Leuke extra is dat je zes van je eigen creaties ook in de Arcade en Versus modi kan gebruiken.
Een minder geslaagd aspect van de game is de PAL conversie, met typische grote balken en langzamere spelsnelheid. Europese liefhebbers van Street Fighter doen er daarom goed aan om deze versie te mijden.
Street Fighter Alpha 3: Saikyo Dojo (Dreamcast, 1999)
Capcom was een van de steunpilaren van de Dreamcast en zodoende kon een poort van Alpha 3 natuurlijk niet ontbreken. Ondanks de sterke hardware was ook deze versie niet getrouw aan de originele arcade release. Om deze reden werd het nooit echt omarmd door harde kern Street Fighter fans, terwijl het toch echt van meerwaarde is vergeleken met de Playstation versie.
Zo zijn er geen laadtijden op de Dreamcast en heeft de game ook betere animatie. World Tour keert terug, evenals een verbeterde Dramatic Battle waarin je met twee vrienden tegen elkaar kan spelen. De PAL versie is ook veel beter deze keer, aangezien je kan kiezen tussen 50hz en 60hz. Snobs mogen de game dan wel haten, maar voor Dreamcast eigenaren is het geen verkeerde keuze.
Street Fighter Zero 3 (Saturn, 1999)
Een maand nadat de Dreamcast versie in de Japanse winkels lag konden ook Saturn eigenaren met de game aan de slag. Het lange wachten werd beloond, want dit zou jarenlang de ultieme versie van Zero 3 zijn. Dankzij de 4M RAM cartridge die je bij de game kreeg had je alle animaties uit de arcade versie én alle content uit de Playstation versie. Als bonus is er ook Reverse Dramatic Battle, waarin één speler het tegen twee tegenstanders opneemt. Niet vreemd dus dat deze game – die nooit buiten Japan is uitgekomen – een gewild object is onder verzamelaars.
Street Fighter Zero 3 Upper (Arcade, 2001)
Met de verschillende console versies was er zoveel nieuwe content aan Alpha 3 toegevoegd dat het voor Capcom een inkoppertje was om alles te bundelen in een nieuwe arcadegame. Je kan het ze moeilijk kwalijk nemen, hoewel hun timing beroerd was. Later in 2001 kwam namelijk ook Capcom vs SNK 2 uit, waardoor Zero 3 Upper uiteindelijk niks meer was dan een aperitiefje voor het echte werk.
Street Fighter Zero 3: Saikyoryu Dojo for Matching Service (Dreamcast, 2001)
Speciaal voor alle Japanse boeren en plattelandslui die niet in de buurt van een speelhal woonden bracht Capcom in 2001 de Dreamcast versie opnieuw uit met online ondersteuning. De game kon alleen per postorder gekocht worden en kwam alleen in Japan uit. Capcom’s Matching Service bestaat al een tijdje niet meer, waardoor de enige meerwaarde van deze versie de toffe boxart is.
Street Fighter Alpha 3 Upper (GameBoy Advance, 2002)
Je zou denken dat een game als Alpha 3 overzetten naar de GBA onbegonnen werk was, maar het Britse Crawfish Interactive bewees in 2002 het tegendeel. Niet alleen wist men de code van de Dreamcast versie op de GBA aan de praat te krijgen, maar er was zelfs ruimte voor drie nieuwe personages. Maki, Eagle en Yun werden probleemloos uit Capcom vs SNK 2 naar de GBA overgezet.
Het grote rooster betekende wel dat er op alle andere punten ingeleverd moest worden. Zo zijn de sprites piepklein en ontbreken ook de meeste achtergronden, voice samples en BGMs. Ook de geliefde World Tour is hier afwezig. Het grootste mankement zit ‘m echter in de hardware zelf. De GBA heeft simpelweg niet genoeg knoppen om een complexe game als deze eer aan te doen. Hierdoor is Alpha 3 Upper eigenlijk niks meer dan een knappe tech demo.
Street Fighter Alpha 3 Max (Playstation Portable, 2006)
Lange tijd leek het erop dat de GBA versie van Alpha 3 de laatste zou zijn, maar in 2006 verscheen Alpha 3 Max op de PSP. Omdat het alweer een handheld game was werd de game niet echt serieus genomen, wat eigenlijk jammer is. Max doet zijn naam namelijk eer aan en bevat alles uit de consolegames, de extra personages uit de GBA game en meer.
Zo kan je nou ook als Ingrid spelen, een nieuw personage uit het geflopte Capcom Fighting Jam. Er zijn ook een hele reeks nieuwe spelmodi, waaronder Variable Battle. In deze modus kan je tag battles spelen, wat de hele dynamiek van de game overhoop gooit. Het enige minpunt van de game is eigenlijk het feit dat het op een handheld gevangen zit. Dat is jammer, maar geen dealbreaker. Zeker niet wanneer je de digitale versie op een PS Vita speelt, met zijn degelijke d-pad en fraaie OLED scherm.
Hyper Street Fighter Alpha (Playstation 2, 2006)
2006 was een goed jaar voor Street Fighter Alpha fans. Capcom bracht niet alleen de PSP game uit, maar ook Street Fighter Alpha Anthology. Hierop staan meerdere versies van de Alpha arcadegames en Pocket Fighter. Het is een waanzinnig goede deal voor elke Street Fighter fan en je kan ook nog eens de laatste evolutie van Alpha 3 unlocken: Hyper Street Fighter Alpha (HSFA).
HSFA is goed te vergelijken met Hyper Street Fighter II en Ultra Street Fighter IV. Je kan in deze game kiezen of je met een personage uit Alpha, Alpha 2, Alpha 2 Gold of Alpha 3 wilt spelen. Niet alleen dat, maar je kan ook met nieuwe alternatieve personages spelen. Deze zijn in grote lijnen gebaseerd op Street Fighter II, Street Fighter III en de Marvel vs Capcom games. De mogelijkheden in deze bonusgame benaderen eindeloos en het is een prachtig cadeau voor de fans.
Het enige smetje op HSFA is dat de presentatie een hoog low-budget gehalte heeft. Er zijn slechts een handjevol achtergronden beschikbaar en je kan alleen maar Versus Mode spelen. De ontwikkeling van deze game is waarschijnlijk een labour of love geweest, iets wat de ontwikkelaars voor hun eigen (en ons) plezier hebben gedaan. Het is een sterke afsluiter van een tijdperk en mocht je geïnteresseerd zijn in de Alpha reeks dan is dit het enige schijfje dat je in huis hoeft te halen.
—
En daarmee sluiten we deze terugblik af. Zal er ooit een tiende versie komen? Het is onwaarschijnlijk, maar je weet maar nooit met Capcom. Rest nog de vraag, welke Street Fighter Alpha 3 variant heb jij gespeeld? Laat het weten in de comments en deel je herinneringen.