Op een dag als deze (maandag) zal het gerstenat vanavond rijkelijk vloeien, wanneer het Nederlands elftal aantreedt tegen de Chileense ploeg. De vele terrassen zijn bezet met Oranje toeschouwers die hopen op een goed resultaat en de biertjes worden met tientallen tegelijk op een dienblad aangevoerd. Wist je dat het er in de jaren ’80 heel anders aan toe ging? Er was toen een bartender die de biertjes naar je toegooiden en dat met een tempo waar je letterlijk en figuurlijk van achterover slaat. Welkom in de wondere wereld van Tapper.
Tapkraan
Tapper, ook bekend als Root Beer Tapper (de alcoholvrije variant), verscheen in 1983. Uitgegeven door Bally Midway werd het een regelrechte arcade hit. De arcadekast was dan ook een bijzondere verschijning met op de zijkant het artwork van een echte ouderwetse saloon. De knoppen hadden de vorm van een echte tapkraan met in het midden een joystick voor het besturen van de barman.
Groot takenpakket
De game werd gesponsord door Budweiser, de vele reclame uitingen in het spel maken dat wel duidelijk. Tapper is een erg leuke game om te spelen. Alleen met snelle reflexen kom je ver in dit spel. De barman heeft het druk, heel erg druk. Hij moet van alles tegelijk: bier serveren, lege glazen ophalen en fooien ophalen. De klanten zijn niet van het geduldige soort. Als er ook maar eentje te lang op zijn drankje moet wachten word jij – de bartender – over de bar heen gegooid en ben je gelijk een leven kwijt. Hetzelfde gebeurt als je een leeg glas laat vallen of per ongeluk een biertje teveel serveert. Het is dus een kwestie van snelheid en snelle reflexen om een aardig eindje op weg te raken in Tapper.
Gokken loont
Lukt het je om enkele levels succesvol af te ronden, dan word je getrakteerd op het spelletje balletje – balletje. Een ouderwetse boef (compleet met masker voor de ogen) schudt enkele blikjes bier, eentje laat hij echter onberoerd. Vervolgens ramt hij op de tafel en gaan de blikjes op een magische manier van plaats verwisselen. Aan jou om het niet geschudde blikje te volgen en deze vervolgens te openen. Kies je de juiste dan is het blikje Bud voor jou en krijg je ook nog 3000 punten cadeau. Open je echter het verkeerde blikje dan spuit het bier in je gezicht. Het is een gimmick, maar wel een leuke en het breekt het inspannende gedeelte van de hoofdgame.
Aliens vinden bier heerlijk
Voor het succesvol afronden van een level dien je alle dorstige klanten te hebben voorzien van een drankje. Sommige zijn echter wel zeer dorstig; ze drinken het glas leeg en vragen direct een nieuwe. Als elke klant is voorzien en ze laten zich niet meer in de bar zien, dan mag je door naar het volgende level. Deze bestaan uit in totaal dertien levels, onderverdeeld in vier verschillende werelden. Denk hierbij aan een cowboy bar, sports bar, punkrock bar en natuurlijk mag een alien bar niet ontbreken. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het vanaf de cowboy bar al zeer lastig wordt. Je moet echt supersnel zijn om dan nog een level succesvol af te ronden. Maar ik blijf proberen om zover mogelijk te komen en natuurlijk om mijn high score te verbeteren. Daar gaat het uiteindelijk toch om bij dit soort arcade games.
Wreck-it Ralph
Leuk feitje om dit artikel mee te beëindigen is dat Tapper, zoals vele klassieke arcade games, een plekje heeft gekregen in de film Wreck-it Ralph. Wanneer de arcadehal ’s avonds sluit trekken de videogame helden zich terug in de bar van Tapper. Ralph maakt zelfs een praatje met de hardwerkende bartender. Geweldig toch?