The Ultimate History of Video Games? Aah, dat klinkt even lekker, een ultiem boekwerk over de grootste passie van de Retrokings: video games! Daar gaan we even fijn voor zitten in onze luie game… ehm… leesstoel!
Ultimate history?
Bij zo’n titel kun je er zeker vanuit gaan dat dit geenszins een ultiem geschiedenisboek voor video games is. “Ultiem” moet in dit geval dus ook in de juiste context geplaatst worden. Het boek behandelt uitgebreid de geschiedenis van Atari, dus het had net zo goed “The Ultimate History of Atari” kunnen heten. Ook als je op zoek bent naar een boek waarin de beste video games worden besproken, kom je bedrogen uit. De boek gaat voornamelijk over de mensen achter de opkomst (en neergang) van video games in de vorige eeuw.
Amerikaans en Atari
De schrijver van het boek is een Amerikaan, en de meeste Amerikanen vinden hun land het beste ter wereld, dus waarom zou je nog verder kijken? In “The Ultimate History of Video Games” worden met name Amerikaanse spelcomputerbedrijven beschreven. Zoals Atari, om maar even wat te noemen. De eerste helft van het boek gaat over Atari en Nolan Bushnell, een van de oprichters van Atari. Natuurlijk is Atari enorm belangrijk geweest voor de opkomst van video games. Denk maar aan “Pong”. Als je op de helft van het boek bent, weet je alles over Atari Inc.
Nintendo, SEGA en SONY
In de tweede helft van het boek wordt meer geschreven over de consoles van Nintendo, SEGA en SONY. Maar dan wel over de Amerikaanse divisies. Want je zou ook maar iets goeds in een Amerikaans boek zetten over die gasten in het oosten, niet waar? Ook juridische vechtpartijen tussen de console-grootmachten worden behandeld. Als dat je niet boeit, is het gortdroge materie. Zoals de geschiedenisboeken die we allemaal wel kennen van het voortgezet onderwijs. Je mag blij zijn als je het einde van het boek bewust meekrijgt.
Home computers? PC games?
Als Commodore 64 fanboy is het me zwaar tegengevallen dat er nauwelijks wat relevants over home computers in het boek staat. Commodore wordt genoemd, maar wel als partij die de home computer en console-divisie van (je raadt het nooit) Atari heeft overgenomen in 1984. ZX Spectrum? Amstrad CPC? BBC Micro? Nooit van gehoord. Logisch ook, want deze nietszeggende machientjes zijn in Engeland gemaakt. Ook PC DOS games worden in het boek nauwelijks behandeld, terwijl de PC natuurlijk een serieuze concurrent van de consoles was en is.
De crash van ’83
Het is mooi om te lezen hoe een bedrijf als Atari uit kon groeien tot het grootste gamebedrijf ter wereld, door de vasthoudendheid en het doorzettingsvermogen van één man: Nolan Bushnell. Een man die mogelijkheden zag en daar direct op in sprong. Het is ook mooi om te lezen dat een bedrijf als Atari binnen twee jaar van de top naar de rand van de afgrond denderde, ten tijde van de beruchte videogames crash van ’83. Bushnell was toen alweer bezig met zijn volgende project: de Chuck E. Cheese Pizza-Time Theaters.
Overzichtje!
The ultimate history of video games, Engelstalig, 608 pagina’s, geschreven door Steven L. Kent.
Plus: uitgebreide en boeiende beschrijving van de geschiedenis van Atari
Min: alleen maar tekst, te Amerikaans, te weinig over home computers en PC games