Veel computerspellen heb ik vroeger leren kennen door mijn toenmalige vriend, nu echtgenoot. Eén daarvan was Zeus plus de expansion pack, Poseidon. Zeus is een City Building game van Sierra, die ook verantwoordelijk zijn voor de Ceasar en Cleopatra reeks, dit keer geen Romeinse of Egyptische, maar een Griekse setting dus. Je wordt getest of jouw wiskundig inzicht voldoet aan dat van Archimedes.
Je kunt kiezen uit twee verschillende modes, in scenario speel je levels, waar je bepaalde doelen moet behalen. In sandbox mode ben je vrij van restricties en heb je geen doelen, maar een grote map en heel veel grondstoffen waarin je lekker je gang kunt gaan. Allebei de modes hebben hun charmes. Als beginner raad ik wel aan om even de tutorial te doorlopen. Die zal de je de basisprincipes bijbrengen.
Je begint met een lege map. Je zal merken dat er bomen zijn, water, dieren en vaak ook stukken grond met blauwe stipjes. Dat is vruchtbare grond en daar zal je een boerderij kunnen bouwen.Bouw een paar straatjes, zet een paar huisjes neer en mensen beginnen naar je stad te komen. Je zal zien dat de eerste huisjes, allemaal tentjes zijn. Die hebben geen faciliteiten nodig, maar ze zullen dan ook niet groeien, ziektes zullen uitbreken, enzoverder. Als basis bouw ik altijd een fontein en een maintenance office. Die zorgen voor water en dat je gebouwen niet instorten, heel belangrijk!
Alle diensten werken met “walkers” die lopen rond in je stad. Alle huizen waar ze voorbij komen profiteren van de diensten. Daarom is het belangrijk om een sterke infrastructuur te hebben en de roadblocks tactisch te gebruiken, zodat jouw inwoners worden voorzien in hun behoeftes.
Op die manier vermijd je dat een maintenance officer te lang moet lopen en de eerste huizen die hij aandeed instorten. Uit ondervinding is een kleine L-vorm één van de meest efficiënte vormen. Zo kunnen de diensten goed bij ieder huis langskomen. Als je wilt dat je stad gaat groeien, dan moeten je ‘onderdanen’ voedsel, schapenvacht en olie hebben. Dit is echter niet genoeg om ze tevreden te houden. Hoe groter de huizen worden, hoe meer mensen je kunt verwachten. Jouw inwoners willen een mooie omgeving om in te wonen en genoeg toegang tot cultuur en gezondheidszorg krijgen.
Dit is natuurlijk niet alles waar deze game om draait. Je zult zien dat jij niet de enige bent in het Oude Griekenland. Sommige stadstaten zijn je vrienden, andere je vijanden. Je kan ervoor kiezen om de rest met rust te laten, maar je kan ook op het oorlogspad gaan! Als het je lukt om een vijandige staat te veroveren, zullen zij je tribuut moeten betalen en wordt het jouw kolonie. Om dit te bereiken moet je natuurlijk wel eerst soldaten hebben. Soldaten wonen in de Elite housing en hebben buiten voedsel, schapenvachten en olie ook wijn, uitrusting en paarden nodig.
Het is een heerlijk retrospel waar ik ettelijke uurtjes aan heb gespendeerd. Ik stel voor, bekijk alle onderdelen in je control panel eens goed. Je zult zien dat je de belastingen kan aanpassen, maar ook je werkprioriteiten en lonen kan instellen. Weet ook dat al jouw beslissingen ook grote gevolgen hebben, dus maak geen verkeerde. Superhoge belastingen worden niet meteen in dank afgenomen, tenzij het loon meestijgt natuurlijk. Ik heb mijn oude originele versie nog, maar het is spel is ook verkrijgbaar op Gog.com, een leuke site met vele klassiekers die je daar kunt aanschaffen. Zoals het recent door ons behandelde spel Dungeon Keeper.
Wat zijn jouw ervaringen met de Ceasar, Cleopatra en Zeus games?